Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Pályázatok / Régebbi pályázatok / TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0028

TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0028

Beszámolók a közösségi programokról

---Képekkel illusztrált bemutató letöltése vagy megjelenítése itt---

TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0028
2013.09.18. – 2014.11.30.

2013.09.18.
Délutáni közösségi program lebonyolítása
A mentorok és fejlesztő pedagógusok személyének kiválasztása után fontos feladat volt a "csapat" létrehozása.
Ebben a szituációban két pedagógusvezető segítségével (Soós Gyopár és Magyarfalviné Haszonics Krisztina) fogalmaztuk meg a megvalósítandó feladatokat, célkitűzéseket. A két mentor már gyakorlati ismeretekkel rendelkezik a kooperatív tanítás-tanulás terén, így az ő ötleteik illetve gyakorlati ismereteik által vezérelt elvek alapján közösen fogalmaztunk meg kitűzött feladatokat és elérendő célokat.
 
2013.09.25.
Délutáni közösségi program lebonyolítása
A projekt elindításakor fontos feladatot jelentett, hogy a mentorok és a mentoráltak egy közös csapatot alkossanak.
Először a mentoráltak csapattá történő szervezése történt meg, majd ez kibővült a mentoráltak csapattá történő szervezésével.
Ebben a folyamatban két mentor tanár vállalt irányító szerepet (Soós Gyopár és Magyarfalviné Haszonics Krisztina). Az ő segítségükkel és irányításukkal egy délutáni program keretében közösségépítő programon vehettünk részt.
 
2014.03.31.
Délutáni közösségi program lebonyolítása, festménykiállítás szervezése
A pályázat megvalósítása során rendkívül nagy hangsúlyt kaptak azok a közösségi programok, amelyek egyrészt a tanulók közösségépítését, másrészt a kulturális igény felkeltését célozták meg. Ennek keretében került sor Bükösdi Gábor festménykiállításának megszervezésére, ahol a kortárs festészettel ismerkedhettek meg a mentorok és a mentoráltak. A kiállítás azért is volt különleges, mert a festő valamikor „Apáczais” diák volt, iskolánk tanulója, így a példa, a lehetőség bemutatása is célja volt a rendezvénynek. A festő és művészete bemutatását kulturális műsor keretébe foglaltuk, ahol mentorált tanulók is szerepeltek. A megnyitót követő kötetlen beszélgetés lehetőséget adott arra, hogy Bükösdi Gábor és a mentorált diákok személyes kapcsolatot alakítsanak ki, a közvetlen eszmecsere sok érdekességet tartogatott a tanárok és a tanulók számára. Rendkívül jó hangulatú közösségi programnak voltunk részesei.
 
2014.04.03.
Közösségi program lebonyolítása, gyalogtúra szervezése és vezetése
A közösségi programok szervezése kapcsán arra is törekedtünk, hogy a mentorált tanulóknak megmutassuk, hogy lehet a szabadidőt hasznosan megszervezni és eltölteni.
Ez a terv egy hagyományos programunkhoz kapcsolódott: városkerülő gyalogtúra. A túra lehetőséget biztosított arra, hogy a város megkerülése során a tanulók megismerjék szűkebb környezetük földrajzi adottságait, élővilágát, számukra eddig ismeretlen információhoz jussanak, ugyanakkor a közösen megtett kilométerek, a közös gyaloglás alatt a közösségépítés is rendkívül jól működött. (Egymás segítése, bíztatása)
A fényképek bizonyítják, hogy a túra rendkívül jó hangulatban zajlott, az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket, így reméljük, hogy a mentorált tanulók egy része kedvet kapott a tanuláshoz és a jövőben beépíti szabadidős tevékenységei közé. A túra Ács Imre vezetésével zajlott.
 
2014.04.03.
Közösségi program lebonyolítása, kézműves tevékenység lebonyolítása
Ez a program azt a célt szolgálta, hogy a kreatív tevékenységet kedvelő diákok a kézműves foglalkozáson különböző technikákkal ismerkedjenek meg. A foglalkozást Miklós Edit vezette, aki különleges eljárásokkal is megismertette a tanulókat. Voltak, akik csak az üvegfestéssel próbálkoztak, de az ügyesebbek a bonyolultabb technikák iránt is érdeklődtek.
A foglalkozás eredménye, hogy az elkészült remekművek tavaszi hangulatot idézve kerültek az osztálytermekbe és a közösségi terekbe.
 
2014.04.26.
Diáktalálkozó
A pályázat megvalósítása során fontos feladat volt, hogy a tanulók szabadidős tevékenységét is megfelelő irányba orientáljuk.
Mivel a mentoráltak között kollégiumban lakó diákok is vannak, rendkívül jó lehetőségnek tűnt, hogy egy kollégiumi diáktalálkozón részt tudjanak venni.
A felkészülő időszak (edzések) a közösségépítésre adtak lehetőséget, míg a balatonboglári eseményen való részvétel a sikerélményt erősítette. Fontos megjegyezni, hogy a mentorált tanulók egy része nagyon nehéz szociális háttérrel érkezik, így egy ilyen eseményen való részvétel különleges élményt jelent számunkra. A csapat felkészítésében és a versenyen való részvételben Gaálné Szűcs Edit kollégiumvezetőnek volt koordináló szerepe.
 
2014.08.28.
Tanév eleji ráhangoló foglalkozás
A nyári szünet végén fontosnak tartottuk, hogy a mentorok közös programon vegyenek részt. Ennek koordinálását Takácsné Kovács Beáta, a projekt szakmai vezetője végezte.
A szakmai program a következő témákat ölelte fel:

A szakmai egyeztetést fényképes beszámolók tették élvezetessé.
A szakmai program rendkívül hasznosnak bizonyult, a mentorok rengeteg élményt, ismeretet és tapasztalatot adtak egymásnak.

2014.10.09.
Gólyaavató szervezése
Az iskola életének szerves részét képezik azok a programok, amelyek tradíció jelleggel minden évben megrendezésre kerülnek.
Ezek közé tartozik a hagyományos gólyaavató, amikor a 9. évfolyamos diákok beavatásakor az iskola tanulói közösségi programon vesznek részt. A program szervezését a DÖK irányítja, a DÖK segítő tanára Márfi Eszter, aki egyben mentor is.
A 2014. október 9-én megrendezett gólyaavatón egyik célkitűzésünkké vált, hogy a mentorált tanulókat is bevonjuk a szervezésbe és a megvalósításba. A közösségépítés jól sikerült, sokan közülük aktív szerepet vállaltak. (játékos feladatokat találtak ki a gólyák számára, részt vettek a technikai előkészületekben, segítettek a program lebonyolításában)
A délután kellemes élménnyel zárult mindenki számára.

2014.10.09.
Éjszakai túra szervezése
A közösségépítés során rendkívül fontos és hasznos a megfelelő szabadidős programok megszervezése és lebonyolítása.
Iskolánkban tradícióvá vált a városkerülő gyalogtúra megszervezése, minden évben sor kerül erre az Apáczais napok keretében a tavaszi időszakban.
Új kezdeményezésnek volt tekinthető a 2014. október 9-re szervezett program, amikor a túra az esti-éjszakai órában került megrendezésre. Fontos cél volt ennél az eseménynél is a mentoráltak bevonása, illetve az, hogy velük együtt minél több mentor is részt vegyen az esti-éjszakai programon.
 
2014.10.13
Kovács Viktória mentor testnevelés szakos pedagógusként egy olyan programot szervezett, ahol a mentoráltak a szabadidőt hasznos és sportos formában töltötték el. A tanárnő célja az is volt, hogy a diákokat megismertesse a környezetükben lévő lehetőségekkel. Így esett a választása a pécsi Mecsextrém parkra. A mentoráltak egy részének sajnos nincs lehetősége, hogy a belépődíjakat megfizesse, ezért nem tudnak eljutni ilyen helyekre.
A kirándulás rendkívül jól sikerült, amiben különösen közrejátszott az a lehetőség, hogy ezen a délutánon csak a mi diákjaink használhatták a park összes „játékát”. A tanárnő beszámolója alapján volt, akinek könnyebben volt, akinek nehezebben mentek az akadályok, de a hangulat fergeteges volt.
Az októberi időjárás is kegyes volt a csapathoz, a verőfényes napsütéses idő megalapozta a jó hangulatot. A legnagyobb sikert kétségtelenül a bob-pálya aratta, ahol a korlátlan számú csúszás állt a tanulók rendelkezésére.
A feladatok végrehajtása során a tanulók egymást bíztatták, segítették, szurkoltak egymásnak a feladat sikeres végrehajtásához, így a közösségépítés is nagy szerepet kapott.

2014.10.17.
Tigelmann Bettina mentor által szervezett kirándulásra 2014. október 17-én került sor. A program során a mentoráltak történelmi ismereteiket is bővíthették és sporttevékenységre is volt lehetőség.
Az első állomás Gárdony volt, ahol egy kerékpárkölcsönzőnél mindenki kerékpárt választott, majd a csapat elindult a 40 km-es túrára. A következő állomás Pákozd volt, ahol a pihenő során a diákokat a magyar történelem két fontos csatájának emlékművét tekintették meg. Velencénél a csoport sárkányhajóban evezve fedezhette fel a tó nádasait és annak élővilágát. A hajó kormányosa sokat mesélt a tó keletkezéséről, élővilágáról, turisztikai jelentőségéről. Ezt követően a csapat a déli parton kiépített kerékpárúton tekert Gárdonyig. Tartalmas, élményekkel teli kirándulást hozott ez az októberi nap.
  
2014.10.20.
A 2014. október 20-ára szervezett program elsődlegesen a diákok kulturális ismereteinek bővítését célozta meg. A program célja a Pécsen megrendezett Leonardo kiállítás megtekintése volt. A tanulók a kirándulás előtt megismerkedtek a polihisztor életével és munkáival, ezzel kicsit rá is hangolódtak a programra. Három helyszín adott otthont a tárlatnak. A JPM Modern Magyar Képtárban rajzokat, kéziratokat láthattak a mentoráltak, míg a JPM Martyn Múzeumban a kísérletek kaptak helyet. Mindkét helyszínen tematikus kisfilmek és multimédiás eszközök is színesítették a programot. A Széchenyi-téren pedig a 13 tonnás 8,5m magas Sforza-ló szobrát csodálhatta meg a csoport, amelyet a mester Milánó hercegének tervezett. A vándorkiállítás igazán gazdag anyaga rendkívül érdekesnek és hasznosnak bizonyult a diákok számára.

2014. 10. 22.
2014. október 22-ére évértékelő rendezvényt szerveztünk. A program első részében a projektmenedzsment a mentoráltakkal találkozott. A beszélgetés során az eddigi tapasztalatokról, élményekről esett szó, majd a visszalevő feladatokat, programokat egyeztettük. A tanulók ajándékot is kaptak, amely irodaszert tartalmazott, így segítve tanulási tevékenységüket.
A program második felén az egész tantestület részt vett. A szakmai vezető összefoglalta az eddigi feladatokat, eseményeket és eredményeket, majd a mentorok személyesen számoltak be saját tapasztalataikról. Mivel egyik célkitűzésünk, hogy a pályázat lezárulása után a mentorálás továbbra is jelen legyen az intézmény hétköznapi életében, ezért volt fontos, hogy az évértékelő rendezvényen az egész tantestület részt vegyen.
A szóbeli beszámolókat a fényképes bemutatók és videófilmek tették még élvezetesebbé.

2014. 11. 05.
Kazay Lívia 2014. november 5-én a mentorált gyerekekkel pécsi városnézésen és mozi látogatáson vett részt. A film kiválasztásánál fontos szempont volt a film témája és 3D-s megjelentése. A film címe: A galaxis őrzői.
Mivel a programban részt vevő diákok nehéz szociális helyzetben vannak, sokuk nem volt még soha moziban és 3d-s filmet sem látott még.
A film megtekintése után egy kis pécsi városnéző sétát tettek. A diákok nagyon jól érezték magukat.

2014. 11. 07.
Kóródi Gábor mentor 2014. november 7-ére színházlátogatást szervezett. Nagyon fontosnak tartottuk olyan események beillesztését a programba, ami a tanulók számára azért is lehet érdekes és élvezetes, mert a szülők anyagi helyzete vagy szemléletmódja ilyen típusú programokat nem tesz számukra lehetővé.
Sok diák élt át elsőként igazi színházi élményt. Fontos megjegyezni, hogy a program előtt egy kis viselkedéskultúrát is tartottunk a tanulóknak (öltözködés, viselkedés a színházban).
A mentoráltak a Pécsi Nemzeti Színházban A király beszéde című előadást tekintették meg, ami a Kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka volt.
A színházlátogatás előtt lehetőség volt egy sétára Pécs belvárosában.
 A mentor beszámolója alapján a diákok az előadáson fegyelmezettek voltak, élvezték a darabot, többen közülük látták a hasonló című filmet, nekik ezért is volt ez a program különleges élmény.
A kulturális élmény mellett a program közösségépítés szempontjából is hasznos volt.
 
2014.11.07.
2014. november 7-én Botos Miklós mentor Pécsre szervezett kirándulást. A program rendkívül fontos része a közösségépítés mellett a kulturális és történelmi ismeretek bővítése volt. A diákok sok esetben nem ismerik szűkebb lakókörnyezetüket, ezt a hiányt is igyekezte a program pótolni.

2014.11.12.
2014. november 12-én Kurdi Mihály mentor ellátogatott a pécsi Zsolnay-negyedbe. A program egy körülbelül 5 perces Zsolnay-sétával indult, melynek során a Látogatóközpont egyik munkatársa végigkísérte a csoportot a Kulturális Negyed külső területén. Az épületekről, a gyárról, a Zsolnay-családról meghallgatott érdekes információk után a mentoráltak és kísérőik a létesítmény valamennyi kiállítását megtekintették. A diákok érdeklődését leginkább a látványmanufaktúra kötötte le, ahol a gyártási folyamatokat élőben láthatták. A mentoráltak élménybeszámolója alapján a Rózsaszín kiállítást is rendkívül érdekesnek és egyedinek találták.
A nap fénypontját jelentette a Labor-interaktív varázstér, valamint a programot záró, lenyűgöző csillagászati előadás a Planetáriumban.
A program élményanyagban rendkívül összetett volt, a diákok ismereteiket különböző területeken bővíthették.

2014.10.22 és 2014.11.04
A pályázat megvalósítása során fontos célkitűzés volt, hogy a célcsoportot minél inkább bevonjuk az iskola közösségi életébe. Korábbi tapasztalat ugyanis az volt, hogy őket lehet kevésbé mozgósítani, aktivizálni egy-egy iskolai program kapcsán. Ezért, Magyarfalviné Haszonics Krisztina mentor, aki egyben a magyar nyelv és irodalom és történelem munkaközösség vezetője, megbízást kapott az október 23-ai iskolai ünnep megszervezésére azzal a feltétellel, hogy a programba minél több mentorált diákot vonjon be. A feladat azért is vált különlegessé, mert egyben ez a műsor volt november 4-én a városi ünnepély része is.
A tanárnő rendkívül színvonalas, elgondolkodtató és egyben az ünnephez méltó műsort szervezett a mentorált diákok bevonásával.

2014.11.15.
Takácsné Kovács Beáta szakmai vezető célja volt, hogy a pályázat végéhez közeledve egy olyan programot szervezzen, amely maradandó élményt jelent mindenkinek, aki a pályázatban részt vett.
Így került sor egy olyan kirándulásra, ahol a mentoráltak, a mentorok és a projektmenedzsment együtt töltöttek egy programokban rendkívül gazdag napot.
A november 15-ére szervezett kirándulás célja Budapest volt. A program első részében a Vár alatt található Sziklakórházat tekintettük meg, ahol a rendkívül színvonalas tárlatvezetésnek köszönhetően hihetetlen élményekben volt részünk. Mind a diákok, mind a tanárok egybehangzó véleménye az volt, hogy történelmi ismereteink rendkívüli módon gyarapodtak.
Ezt követően a Várnegyed megtekintése következett, ahol Kurdi Mihály mentor a diákok történelmi ismereteit is aktivizálta.
A délutáni program a Camponában folytatódott, ahol először a Csodák palotájában töltöttünk hasznos és izgalmas órákat, az Eötvös-teremben tartott bemutató különösen érdekes ismereteket tartogatott számunkra. A Tropicarium volt a program befejező része, ami a mentoráltak és a mentorok természettudományos ismereteit gazdagította.
A nap folyamán lehetőség volt szabadidős programra is.
A kirándulás rendkívül jó hangulatban zajlott, az időjárás is kegyes volt a kinti programok során, és rendkívül sok új információval érkeztünk haza, gazdag programot zártunk a kirándulás végén.

2014.11.20.
2014. november 20-ára Soós Gyopár mentor olyan programot szervezett, ami sok diák számára a hétköznapokban elérhetetlen. A közeli Kaposvár volt a célpont, ahol a diákok mozilátogatáson vettek részt. A program megszervezésében a diákok is aktívan jelen voltak, ugyanis a mentor kikérte a véleményüket a filmválasztással kapcsolatban.
A fiatalok körében igen népszerű regény, a három kötetes Éhezők viadala az elmúlt években került megfilmesítésre. 2014 novemberében mutatták be a harmadik kötet első részének filmváltozatát. Ez olyan újdonság volt, amely nagyon érdeklődővé és kíváncsivá tette a mentoráltakat.
A kiválasztott című film megtekintése után a diákok között parázs vita alakult ki a látottakkal kapcsolatban. 

2014.11.25.
2014. november 25-én került sor a Tolna megyei irodalmi körútra, melynek szervezésébe bevontuk egyik volt kolléganőnket is. Markovits Magdolna irányításával ezen a napon a résztvevők megtapasztalhatták, hogy szűkebb környezetünk is mennyi irodalmi és kulturális emlékhelyet „rejteget.” A túra első állomása Rácegres volt, ahol Illyés Gyula szülőhelyét és egykori iskoláját látogattuk meg. Ezt követően Sárszentlőrincen a Petőfi emlékházat illetve a Lázár Ervin emlékszobát tekintettük meg. A következő állomás Borjád volt, ahol az egykori méhes és a család története összekapcsolódott Petőfi életével. A program utolsó helyszíne Szekszárd volt, ahol a város nevezetességeit egy séta során jártuk körbe, illetve ellátogattunk a Babits emlékházba, ahol egy rendkívül színvonalas tárlatvezetésben volt részünk.
Az egyes állomások közötti buszos utazás során a kolléganő hihetetlen sok információt és érdekességet osztott meg velünk.
A nap igazi tanulmányi kirándulást jelentett, hiszen élményekben, ismeretekben gazdagodva tértünk vissza Dombóvárra. 
 
Kirándulás Siklósra
Magyarfalviné Haszonics Krisztina mentor egy olyan programot szervezett a diákoknak, ahol a tanulmányi kirándulás összekapcsolódott egy olyan szabadidős programmal, amit a szülők egy része nem tud a mentoráltak számára biztosítani.
A célpont Siklós volt, ahol a csoport először a várat tekintette meg. A történelmi nevezetesség felfedezését idegenvezető segítette. A diákok kifejezetten élvezték a vártúrát, hiszen a fiatal történész a résztvevők életkorához igazította a mondandóját. Különösen a várbörtön, a kínzókamra és a bormúzeum kötötte le a diákok figyelmét.
Ezután következett az önfeledt szórakozás a siklósi termálfürdőben. A fürdő valamennyi szolgáltatását kipróbálták a mentoráltak (élménymedencék, csúszdák, szaunák, sószoba). Sokak számára a szauna volt a legnagyobb örömforrás, hiszen életükben először használták.
A program rendkívül jó hangulatú napot jelentett a résztvevők számára.

Színházlátogatás
Zilizi Rozália mentor iskolánkban régóta szervez színházlátogatásokat, fontosnak tartja, hogy a színházi élménnyel gazdagítsa a középiskolásokat. Így az ő általa szervezett program természetesen ehhez a területhez kapcsolódott. A Kaposvári Csiky Gergely Színház Móricz Zsigmond örök klasszikusát musical formájában dolgozta fel, így a Légy jó mindhalálig kalandos zenei utazást kínált a diákoknak. 
 
2014.11.29.
A projektzáró rendezvényre 2014. november 29-én került sor. Célpontja Pécs és Villány volt. A rendkívül gazdag program során a beszélgetések egyben értékelték is az elmúlt pályázati időszak eseményeit, eredményeit, közösen idéztük fel a legsikerültebb pillanatokat.

Pályázati ismertető

A TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0028 számú A „ hátrányos helyzetű tanulók középfokú iskolai sikerességének elősegítése, lemorzsolódásának megakadályozása, felsőoktatási képzésbe való bejutásának elősegítése” című pályázat keretében 2013 szeptemberétől az intézmény 22 pedagógusa mentori és fejlesztő tanári  feladatokat végez 50 tanuló körében. A mentoráltak a 9-12. évfolyam tanulói közül kerültek kiválasztásra, elsődleges szempont az volt, hogy a tanuló megfeleljen a HH-HHH előírásainak.
A pályázat megvalósítása idején célunk a tanulókat olyan komplex megsegítésben részesíteni, hogy a középfokú végzettséget megszerezzék, fejlesszük alapkészségeiket, erősítsük tanulási motivációjukat, erősödjön bennük a felsőfokú oktatásban való részvételi szándék, valamint a tehetséggondozásra is különleges figyelmet fordítunk.
A pályázat szakmai programjai révén igyekszünk az említett célokhoz megfelelő iskolai környezetet termteni. 
A program 2014. november végéig tart, de az intézményvezetés célja, hogy a tantestület a  pályázat keretében elsajátított munkamódszereket, tapasztalatokat a pályázati idő lejárta után is alkalmazza és az iskola szakmai munkájába, hétköznapjaiba is beépítse. 

Nyitórendezvény

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva